pondělí 11. listopadu 2013

Milevsko (Garáž) - 26.10.2013 - Kraost, Kall, Thalidomide, Bára & Shindy

Ze sobotního dne se pomalu klube krásný podzimní večer. Většina „moderní mládeže“ vyráží s určitým obnosem své peněženky do honosných klubů za zábavou 21. století. Mé kroky však vedou opačným směrem. Do betonem zastavěné čtvrti, páchnoucí všední nudou. V sousedství těchto staveb se ukrývají řadové garáže. A v jedné z nich se chystala odehrát vskutku zajímavá událost. Pojďme se na celý večer podívat podrobněji.


Sklepy jsou plný, garáže taky a v nich kapely punkrock dřou

Takto začínal text jedné skladby od dnes už legendárních HNF. A přesně tyto slova se mi zjevila, když jsem vyrážel z domova do večerem zahaleného města. Dnes se totiž v Milevsku odehrál totální underground. Žádná hospoda, žádný klub. Ale pouze vyklizená garáž, kapely a občerstvení. To vše za dobrovolný příspěvek.

Jedná se o historicky první koncert na tomto místě, a proto jsou očekávání smíšená.
Na místo přicházím asi hodinku před začátkem. Přivítán jsem úsměvy. Což mojí náladu násobí (úsměv).  Miluji underground a akce podobného ražení k němu neodmyslitelně patří!

Kolem sedmé se má startovat. A jak je psáno, tak je dáno. Hodiny odbíjí a jde se na to. Před garáží vzniká solidní mačkanice. Valím bulvy, lidé dorazili v opravdu hojném počtu – respekt!
Kapela v garáži, zvěřinec venku. Svým thrash-corem se na domácí scéně představují Kraost. Nové vály, sehranost a to znamená 100% výkon. Samozřejmě nechybí rychlost, tvrdost a výborné texty ve skvělém podání. Zaznívá, jak starší tvorba, tak i nové skladby jako „ Atomovej Joe“ z připravovaného splitu s Xanadoo. Není třeba se dlouho rozmýšlet – mosh-pit vládne. Zvuk venku výborný, vevnitř se to prý mlátí. Mládenci to však zvládli bravurně. Možností vidět tuhle bandu jsem měl nespočet, ale tento koncert zařazuji mezi top.

Druhá kapela či snad projekt? Jsou Kall (členové Nod Nod). Už z toho je patrné, že půjde vskutku o něco výjimečného. Jedná se o velmi pomalé až noisové pasáže, u kterých se, aspoň já ocitám v jiné dimenzi. Dnes však celý koncert vychutnávám z povzdálí u rozhovoru s přáteli. I tak hodnotím velmi pozitivně.

Jelikož mezi mé oblíbené styly patří také rychlý punk říznutý hardcorem, nemohl jsem vynechat třetí bandu – Thalidomide. Řadím se mezi ty, kteří si pamatují jejich první koncert v Milevsku. V dnes už legendami opředeném baru u Kamenáče. Jako tehdy, i tentokrát stojím v první řadě a nebojácně očekávám úvodní vlnu, chcete-li facku od pravého devadesátkového hardcoru. Ta přichází! Nová tvorba střídá pecky ze Žluté desky. Zvuk sice ze začátku pokulhává, a však v průběhu koncertu se lepší a já se opět oddávám skvělé muzice v domácím mosh-pitu (úsměv). Na závěr jedna s největších pecek – Základní věc, kterou společně s Kozlem odzpívává většina kotelníků.

Jelikož se přiblížila desátá hodina večerní, produkce se musí utišit. A k tomuto je nejlepší vzít akustické kytary a zahrát si hezkou písničku. Kdo jiný to umí lépe, než Bára & Shindy. Po chvilce ladění se po okolí začíná nést nádherná muzika upevněná krásným zpěvem, střídající se až s recitací. Lepší zakončení výborného večera jsem si snad ani nemohl přát. Někdo usedá k ohni, někdo stojí při hudebnících, jiní se shlukují a povídají. Někteří s ladným krokem odcházejí. Já se cca po půlce setu, také odebírám na cestu domu. Však s nevšedním zážitkem a pocitem či spíše s přáním ať tento prostor aspoň ještě jednou ožije.


Díky všem, kteří vymysleli a pomohli tento báječný večer uspořádat. Největší dík samozřejmě patří těm, kteří přišli podpořit za dobrovolný vstup kapely a lokální scénu.

1 komentář:

  1. Pěkně napsáno, podobná akce jako u nás v ST "Čerti lezou z děr" na konci sprna. Doufám, že i Milevsko bude pokračovat :-) Underground nekončí!

    Peťan

    OdpovědětVymazat