sobota 9. března 2013

Tábor (Orion) - 22.2.2013 - Mururoa, Aso-Naga, Finis Afemie



Po hektickém týdnu a posledních přípravách na sobotní koncert, přichází páteční podvečer. Dnes máme v plánu vyrazit s předstihem, ale jak to v takových okamžicích bývá, auto má jiný názor. Naštěstí se vše rychle vyřeší a my během několika desítek minut, obsazujeme Orion.
Lidé se dnes slézají jako šneci, takže začátek se posouvá - nešvar dnešních dní, nezklamal! Ale na oponenturu musím dodat, že po tomto čekání se klub slušně zaplňuje. Tím jsou obavy, z nízké účasti, zahnány do kouta a první sebranka, to může odpálit.
Tou není nikdo jiný než parta neznabohů z blízkého Písku - Mururoa! Kluky mám možnost vidět během pár měsíců poněkolikáté a musím konstatovat jedinou věc, koncert od koncertu mě baví víc a víc. Razance jejich hudby je neuvěřitelná. Těším se na desku! Která, jak naznačují živé vystoupení, bude vražedná a to nejen z hudebního hlediska, ale také se můžete těšit na nádherný obal (vinyly vládnou, hehe). Pánové drhnou tvrdý a rychlý crust říznutý naprosto nekompromisním  grindem. Zebrovo vokál je čisté zlo, které při kombinaci s ostatními nástroji dělá z téhle bandy buldozer razící si cestu vpřed. Při koncertech na živo se ukazuje, kdo to myslí vážně a kdo si zvuk vymazlil ve studiu. Mururoa je rozhodně parta, u které živé vystoupení patří k tomu nejlepšímu. Což je také vidět na členech kapely. Všichni ze sebe vydávají spoustu energie a drhnou své nástroje na maximum. Při dnešním večeru zazněli jak fláky z připravované desky, tak i staré dobré vypalovačky jako například "Falešná víra". Co se týká textů, idylku o dnešním světe rozhodně nečekejte. Místo toho dostanete facku přes čumák a bude na vás vychrlen nihil dnešních dní - náboženství, lidská stupidita, konzum a další životní strasti. Naskytne-li se vám možnost, neváhejte ani sekundu a vyrašte na koncert.
Druhou partou, která se dnes rozhodla vyplenit Tábora je Aso-Naga. Parta dívek a chlapců, která dorazila z dalekých severských planin, drhnoucí nasraný hardcore. To také dokazují svou nekompromisní masáží, kterou vám rozhodně žádný ortoped nenaordinuje. V téhle sestavě vládne vokálu slečna. Nemyslete si však, že se jedná o nějaký uhlazený zpěv. Zdaleka ne. Když tento krásně nakřáplý hlas spustí svá kouzla, přejete si v moshpitu utíkat třikrát rychleji! Rozhodně zde musím vyzdvihnout bicí, které tepají s přesností a snaží se z vás vymlátit poslední kousky vaší dušičky. Při celém koncertu vládne v klubu jednoznačně punkový odér a celá severská sebranka má jasný cíl, zdemolovat Orion! Rychlejší pasáže střídají záseky, do toho ječák, zabijácká basa a to vše podporují dvě kytary, splétající razantní a údernou vlnu, kopající vás do zadku. Silná to dávka tvrdé muziky. Opět musím pochválit textovou stránku, která se toulá od rodinných témat k lidské duši, přes zamyšlení o stáří. Stranou nemohou zůstat ani zaprodané vánoční svátky. Velká spokojenost, jen tak dál :-)
Závěr večera patří partě divoženek z temných děčínských lesů a hájů. Finis Afemie dokazují, že tvrdá muzika není záležitostí jen mužské smetánky, jak se mylně většinová společnosti domnívá. Obě dračice u zpěvů, dávají hned od začátku najevo, že se nebude jednat o žádné uspávající balady, ale o pořádnou porci svižného hardcore/punku. A také, že ano! Celý koncert se nese v duchu této tvrdé rytmiky, která má za úkol nenechat cihlu na cihle. Holky drhnoucí na kytaru s basu, mají své role, kterých se statně chopili a nehodlají polevit. Posledním článkem této kapely jsou bicí. Slečna mající v rukách tento nástroj, dokazuje, že mazat se s tím nemá cenu a dodává do celé hry tvrdou razanci. A právě zde musím podotknout, jak je skvělé, když se někdo u hraní nemračí, ale usmívá, ba dokonce směje. Ono toto vlastně platí o celé kapele. Úsměvů na rozdávání mají všechny členky mnoho a je bezvadné vidět, jak si koncert spolu s klubem užívají.

Díky moc všem kapelám za parádní koncert, Radimovi a hlavně Sniper crew, že tuhle akci vzali pod svá křídla. Bylo báječné potkat znovu spoustu známých a poznat nové :-)
Hoďte na koncerty má to smysl, možná větší než si myslíte. Hardcore je víc než muzika - Stay strong!

David

Žádné komentáře:

Okomentovat