pondělí 1. dubna 2013

ČB (Velbloud) - 2.3.2013 - Let's Go!, Thalidomide, Themptiness, Dezinfekce


Jeden z prvních jarních dní se blíží ke konci. Já dopíjím kávu a v dobré náladě vyrážím vstříc dnešnímu koncertu ve Velbloudu. Přicházím opravdu brzy, klub je skoro prázdný, ale to nevadí, alespoň je čas prohodit několik zbloudilých vět s přáteli. Jak čas ubíhá, lidé přicházejí, což je opravdu potěšující. V ČB se na koncerty chodí, paráda!


Vše nazvučeno a připraveno na pořádnou punkovou pařbu. Večer otevírají Let's Go! Mladá to krev jihočeského punku. Mé první setkání s těmito pány, dopadá na výbornou. Svižný punk v jejich podání mě baví. Žádné odrhovačky, ale pořádný nášup! Pogo se může rozjet v plném proudu. Kapela to valí s dvěma kytarama, jednou basou a nadupanými bicími. Pochvalu si po právu zaslouží oba kytaristé, kteří se chopí nejen své šestistrunné kamarádky, ale také mikrofonů. Zpěvům je rozumět a chytlavá hudba tímto dostává i tvář, na které jsou napsané chytré texty. Ty už se dnes, v kapelách podobného ražení, vidí málo kdy. Většinou to začíná i končí u trapných heslovitých narážek a úryvků, bez jakéhokoliv hlubšího zamyšlení. Kluci se v určitých pasážích nebojí pořádně šlápnout na plyn a to rozhodně není od věci. Punk v jejich podání si nadmíru užívám. Z jakých kapel čerpají se ukazuje při závěrečném coveru od Kritické Situace - Morituri Te Salutant. Proto neváhej, popadněte pár drobáků a vyrašte na příští koncert. Určitě budete mile překvapeni.


Po krátkém zvučení přichází pořádná porce hardcoru ve stylu Thalidomide! Kluky jsem naposledy viděl na Mighty Sounds a koukám, že došlo k velkým změnám. Dnes to hrnou jen ve třech, což je škoda, protože pokud měl Kozel jen mikrofon, koncerty se vždy strhávali k neuvěřitelně energickým show. Dnes je to sice slabší, ale i tak se energie rozlévá po celém klubu a v předních řadách se rozjíždí pořádný kotel. Hoši u nástrojů taky nelení a oddávají se šíleným kreacím. Proto si myslím, že Thalidomide netřeba představovat. Výborný hardcore/punk let devadesátých, kde lze s jistotou najít odkazy staré americké školy. Parfém od Dead Kennedys je cítit :-) Mluvení mezi texty, střídání angličtiny a češtiny, skvělá hudba a v neposlední řadě výborné texty, ve kterých je poznat odkud vítr vane. Hitovky jako Základní Věc, Rote Zora`s, vždy zažehnou v klubu tu správnou atmosféru a ne jinak tomu bylo tento večer.
Třetí bandou jsou Themptiness. Zde se musím přiznat, že jejich set jsem sledoval zpovzdálí. Nebyl to úplně můj šálek kávy. Špatně nehráli, důkazem byl narvaný klub. Mám-li však mluvit za sebe, neurazili mne, ani nepřekvapili. 


Závěr na svá bedra vzali zkušení vlci budějovické, undergroundové scény. Těmito psi nemohla být žádná jiná parta než Dezinfekce. S nimi přichází další vynikající porce hardcore/punku, která opět vyvolává pořádné pogo. Je znát že Dezáči sáhli do strun, protože z beden se sype hit za hitem a to rychlostí, která láme kosti. Opět žádný stůl ani židle nezůstávají na svém místě. Silná kytara podporovaná tvrdými bicími, táhne všechny padouchy vpřed. Určitě je poznat, že tahle parta chytla novou krev do žil, což dokazují přídavkem, který si žádá většina osazenstva klubu.

Po výborném koncertu všech dnešních kapel, přichází na řadu DJ a rozjíždí se nefalšovaná párty, s příchutí starých i nových hitů z řad thrash metalu, hardcoru, punku atd. Což se dá nazvat pomyslnou třešničkou na dortu. Většina hudby je pouštěna z vinylu a parket rozhodně nezůstává prázdný, jak už to bývá ve Velbloudu zvykem.

Já mám to štěstí a mohu se motat i v backstagi, kde se rozjíždí solidní afterpárty. Při, které jednoho nejmenovaného člena kapely, velmi naštvalo, že všichni přítomní, jsou oblečeni do jednotné uniformy, tj. černé barvy. Jako protest se rozhodl sundat gatě. Jeho čin měl kladnou zpětnou vazbu a polonaháčů přibývalo. To vše vyvrcholilo následnou velkou hromadou uprostřed klubu. Krásné zakončení večera.
Díky všem, kteří se podíleli na uspořádání tohoto skvělého koncertu. Opět jeden z večerů, na které se nezapomíná. A na samotný závěr musím pochválit vegan rizoto, které se klukům z Let's Go! povedlo. Dík.


David


Žádné komentáře:

Okomentovat